Kažu da pisci žive onoliko dugo koliko dugo se čitaju njihova djela.

Vjerujem da je to zaista tako.

Šesti je mart i svjetska premijera Marquezovog romana Vidimo se u augustu. Marquez bi, da je živ, danas proslavljao svoj 97. rođendan, međutim, svijet njegov rođendan obilježava objavljivanjem velikanovog još neobjavljenog djela, romana Vidimo se u augustu.

Nobelovac je, dok je pisao roman,  rekao: “Ova knjiga ne valja. Treba je uništiti”, međutim njegova porodica ga nije uništila nego ostavila po strani i pustila da vrijeme odluči šta će biti s njim, i odlučilo je – roman je objavljen deset godina nakon piščeve smrti.

Marquez je, radeći na ovoj knjizi, prvobitno najavio da će to biti zbirka od pet priča sa istom junakinjom, a kasnije je odlučio da to bude roman.

Njegova junakinja Ana Magdalena Bach svakog 16. augusta odlazi na jedno ostrvo na Karibima kako bi položila cvijeće na grob svoje majke. Ana ima četrdeset šest godina, sretno je udata već dvadeset šest i majka je dvoje djece. Ima prilično sređen život sa svojom porodicom i nema apsolutno nikakvog razloga tražiti nešto drugo i uništiti sve to, ali ipak, svakog 16. augusta sama odlazi trajektom na ostrvo, uzima taksi, kupuje buket gladiola i pronalazi hotel i to postaje ritual zbog kojeg se u njoj rađa potreba da jedanput godišnje bude neko drugi, da istraži svoju drugu stranu ličnosti, svoju seksualnost i da pokuša zatomiti unutrašnji nemir koji osjeća u posljednje vrijeme.

Ona u svojim avanturama na ostrvu ne pronalazi ljubav svoga života, kao što bismo obično očekivali od junaka romana, već pri svakoj posjeti ostrvu nalazi novog ljubavnika što je drži u iščekivanju i održava uzbuđenje sve do sljedećeg augusta i nove posjete ostrvu.

Posebno zadivljuje piščeva lakoća pripovijedanja, kao i poznavanje čovjekovog bića, potreba, težnji, strahova, frustracija…

Dok čitamo roman, osjećamo njegovu povezanost s ljudskim iskustvom i nedoumicama, posebno onim ljubavnim.


Vidimo se u augustu roman je posvećen životu i vječitom stremljenju ka slobodi, spoznaji vlastitog bića i ljubavi u svakom obliku njene pojavnosti. Predstavlja iznenadni poklon jednog od najvećih svjetskih, kao i njegove posljednje riječi koje je uputio svojim čitaocima.

Preporuka za čitanje ovog romana svakako ide, a ukoliko se odlučite na to, do knjige možete doći u knjižari Buybook ili u Buybookovoj online prodavnici.

Pretplati se

Upiši svoj e-mail da dobivaš novosti.

2 komentara na “Vidimo se u augustu ili Gabo, sretan ti rođendan”.

  1. Namik Alimajstorovic Avatar
    Namik Alimajstorovic

    Slovo o svemu: Vidimo se u augustu ili Gabo, sretan ti rođendan – BHDINFODESK https://bhdinfodesk.com/2024/03/06/slovo-o-svemu-vidimo-se-u-augustu-ili-gabo-sretan-ti-rodendan/

    selam

    Volim

    1. Selam i Vama, poštovani Namik.

      Volim

Komentariši

Popularno

Discover more from Slovo o svemu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Nastavi čitati